Friday 18 May 2012

चिकित्सा (Treatment)


बुखार, फ्लू-
बुखार होने पर प्यास बहुत ज्यादा लगती है इसको पूरा करने के लिए गर्म पानी, चाय, कॉफी या फलों का रस पीना चाहिए। बुखार होने पर शरीर में कैलोरी की कमी हो जाती है इसलिए फलों के रस में ग्लूकोस डालकर रोगी को देना चाहिए। इसके साथ ही दूध, मीठा दलिया, दूध सूजी, साबुदाना भी दें। अगर बुखार के साथ-साथ पेट भी खराब हो तो रोगी को अनाज देकर मांस और सब्जियों का सूप देना चाहिए। ज्यादा ठण्डी चीजें या ज्यादा गर्म चीजें भी रोगी को नहीं देनी चाहिए। हर 3-3 घंटे के बाद रोगी को हल्का भोजन दें जिससे उसकी पाचन शक्ति भी ठीक रहे और शरीर में ताकत भी बनी रहें। रोगी का बुखार उतरने के बाद उसे दाल का पानी, ज्यादा गले हुए दाल-चावल, दूध-डबलरोटी, रोटी-सब्जी उसकी इच्छा के अनुसार खिला दें। अगर बुखार हल्का हो तो भी यह भोजन दिया जा सकता है।
A patient feels excessive thirst in fever. Hot water, tea, coffee or juice of fruits should be drunk to quench the thirst. There is a lack of calorie in the body in fever. Hence, fruits juice should be drunk by mixing glucose powder. In addition to, milk, sweetened groats, milk-suji and sabudana can be given to the patient too. If there is disturbance in the stomach along with fever, soup of vegetables and meat should be given to the patient instead of corn. Too much cold or too much hot meal should not be given to the patient. Keep on giving light meal to the patient to eat at the regular interval of 3 hour to make the digestion system normal or to sustain the strength of the body. Water of pulse, well boiled rice and pulse, milk-bread, bread-cooked vegetables should be given according to the wish of patient after the fever.     
टाइफाइड-
            रोगी को टाइफाइड होने पर अनाज नहीं खिलाना चाहिए बल्कि रस वाला भोजन देना चाहिए जैसे- दूध का पानी, फलों के रस में ग्लूकोज मिलाकर, चाय-कॉफी, दूध, बार्लीवाटर, एलव्यूमिन वाटर आदि। रोगी को अगर टाइफाइड के साथ दस्त हो तो आम, पपीता और अंगूर भी दे सकते हैं और अगर दस्त हो तो सेब और पका हुआ केला दे सकते हैं। बुखार उतरने के लगभग 24 घंटे के बाद रोगी को सब्जी, दाल का सूप, दूध सूजी, दूध दलिया, साबूदाना, आइस्क्रीम, हल्की पुडिंग, चाकलेट और पके हुए चावल दें। फिर कुछ समय बाद उसको सामान्य भोजन देना चालू करें।
Typhoid:
In typhoid, corn should not be given to the patient. Juicy foodstuff should be given to the patient as milk water, glucose mixed fruits juice, tea, coffee, milk, barley water, albumin water etc. if the patient of typhoid has not been suffering from loose motion, mango, papaya and grapes can be given to the patient. Apple and ripen banana can be given to the patient if he has been suffering from loose motions. After 24 hour of subsiding fever, cooked vegetable, pulse soup, milk-suji, groats-milk, sabudana, ice cream, light pudding, chocolate and ripen rice can be given to the patient. After sometime, normal meal should be given to the patient.    
टी.बी रोग-
Tuberculosis:
            किसी भी व्यक्ति को टी.बी होने पर उसका इलाज काफी समय तक चलता है। टी.बी रोग में ज्यादा प्रोटीन वाले, अधिक कैलोरी वाले और ज्यादा खनिज लवणों और विटामिन की ज्यादा मात्रा वाला भोजन लेना चाहिए। इसके साथ ही रोगी का वजन सही रहें इसके लिए रोजाना रोगी को वजन तोलकर डॉक्टर को इसके बारे में बताना चाहिए। रोगी का वजन तो ज्यादा घटना चाहिए और ही ज्यादा बढ़ना चाहिए। क्योंकि जल्दी-जल्दी वजन बढ़ना या घटना भी ठीक नहीं होता है। इस रोग में हर प्रकार का हल्का तथा पौष्टिक भोजन दिया जाता है जैसे- दूध या दूध से बनी हुई चीजें जैसे पनीर, मक्खन, टोस्ट, मांस-मछली, मुर्गा, अण्डा, फल, सब्जी-सूप, मीट का सूप, दाल का सूप आदि। जो रोगी मांस खाते है उनको रोजाना अण्डा-मांस खाना जरूरी होता है। शाकाहारी रोगी को दूध, पनीर और दाल का सूप रोजाना लेना चाहिए।
Treatment is done for long time if a person has been suffering from tuberculosis. The patient of this disease should take such foodstuffs which are rich in protein, calorie, salts, vitamins and minerals on large scale. In addition to, weight report of the patient should be given to the patient regularly whether it is increasing or reducing. The weight should neither increase nor reduce rapidly because increasing or reducing body weight rapidly is not a good symbol. In this disease, every kind of light and nutritive meal can be given to the patient as milk or milk made products as cheese, butter, toast, meat-fish, cock, egg,vegetable soup, meat soup, pulse soup etc. All the people who take meat should take egg and meat regularly. All the vegetarian patients should include milk, cheese and pulse soup regularly.  
अतिसार (दस्त)-
Dysentery (loose motions):
            दस्त होने पर रोगी को दही, दही की लस्सी, जौ का पानी, नींबू का शरबत, चाय-कॉफी देने से दस्त आना कम हो जाते हैं। फिर दस्त के कम हो जाने पर पका हुआ केला और दही-चावल रोगी को दे सकते हैं। दस्त के पूरी तरह बन्द होने पर धीरे-धीरे सब कुछ खाना चालू करना चाहिए।
If the patient has been suffering from loose motions, he should include curd, lassi of curd, barley water, lemon juice mixed sweetened water, tea and coffee in his meal to get relief. Every thing should be taken slowly after getting rid of loose motions completely.
पेचिश (खूनी दस्त)-
Blood dysentery:
            खूनी दस्त होने पर रोगी को दही या दही की लस्सी मे ईसबगोल की भूसी, पानी मे डालकर पकाया गया साबूदाना, अच्छी तरह पका हुआ केला तथा बेल का मुरब्बा देना चाहिए। इसके साथ ही रोगी को चावल का पानी, दाल का पानी नमक मिलाकर, नारियल का पानी, सब्जियों का सूप, और दही चावल दे सकते है तथा बाद में साधारण भोजन। 1 लीटर पानी को उबालने के बाद ठण्डा करके उसमे 1 चुटकी नमक और मुट्ठी चीनी मिलाकर थोड़ी-थोड़ी देर के बाद पीने से शरीर मे पानी की कमी नहीं होती है। अगर आपको उल्टियां रही हो या दस्त के साथ खून या मवाद रहा हो तो तुरन्त ही डॉक्टर को दिखाएं।
If the patient has been suffering from blood dysentery, isbgol bhussi should be given to the patient mixing with curd or curd lassi. Besides it, sabudana cooked in water, well ripen banana and compote of bael fruit. In addition to, rice water, pulse water by mixing salt, coconut water, vegetable soup, curd, rice and normal meal finally can be given to the patient. Boil one liter water and then cool it. Thereafter, mix one pinch salt and a handful sugar in it and keep on giving to the patient after short intervals. The patient does not become the victim of dehydration by drinking this water. If the patient is vomiting or there is blood or pus with stool, he should consult to the doctor soon.  
मसूरिका या मीजल्स में-
Measles:
मसूरिका रोग में रोगी के भोजन में गाढ़े पदार्थो को बन्द करके सपरेटा दूध, फलों का रस, जौ का पानी और सब्जियों को सूप पीना चाहिए। इसके बाद रोग मे सुधार आने पर रोगी को दूध, दाल का सूप, खिचड़ी, साबुदाना और फिर साधारण भोजन देना चाहिए।
The patient should take sapreta milk, fruit juices, barley water, and vegetable soup by stopping the use of thick foodstuffs in the disease named measles. Thereafter, milk, pulse soup, mixed heap, sabudana and then normal meal should be given to the patient when he is feeling well.
चर्म रोग-
            चर्मरोग (चमड़ी के रोग) होने पर रोगी को रोजाना खाने वाले भोजन में सभी तरह के मसाले और तेल, खटाई बन्द करके साधारण भोजन देना चाहिए जिसके अन्दर विटामिन ज्यादा हो। सन्तरा, पपीता और नींबू चमड़ी के रोगों मे लाभ देते है।
Skin diseases:
All kinds of spices, oils and sourness should not be given to the patient if he has been suffering from skin diseases. Only simple meal rich in vitamins should be given to the patient. Use of orange, papaya and lemon is very beneficial in skin diseases.
पीलिया-
Jaundice:
            पीलिया रोग ज्यादातर गन्दे पानी से फैलता है। इस रोग मे भूख लगना बिल्कुल बन्द हो जाती है, जी खराब होने लगता है, उल्टी आने लगती है, बुखार जाता है, आंखें, नाखून और पेशाब भी पीला हो जाता है। पीलिया के रोगी को भोजन मे दूध, मक्खन वसा बिल्कुल बन्द कर देने चाहिए। प्रोटीन वाला भोजन जैसे दाल और दूध कम मात्रा में देने चाहिए। दिन मे कई बार ग्लूकोज वाला पानी रोगी को पिलाना चाहिए। उसे खाने के लिए उबले हुए चावल, खिचड़ी, आलू, ब्रेड, फलों का रस, केला, सेब, अनार, लीची आदि फल देने चाहिए। पीलिया के रोगी को अगर ज्यादा भूख लगे तो थोड़ी सी रोटी खिला देनी चाहिए। बहुत से लोग बोलते है कि पीलिया मे पीली चीजे नहीं खाते इसलिए हल्दी का सेवन भी बन्द कर देना चाहिए पर ये गलत है भोजन मे मिर्च-मसाले कम करके हल्दी की मात्रा तो पहले ही की तरह होनी चाहिए।
Mostly, dirty water is the cause of the origin of jaundice. The patient does not feel hunger in this disease and he suffers from such kinds of symptoms as nauseating, vomiting, fever, paleness in the eyes, pale nails and yellow urine. The patient should not take milk, butter, fat at any rate in jaundice. The meal which has proteins in rich quantity as pulse and milk should be taken in less quantity. Glucose water should be given to the patient many times in a day. Boiled rice, mixed heap, potato, bread, juice of fruits, banana, apple, pomegranate, lichi and other kinds of fruits should be given to the patient. Many people say that yellow colored foodstuffs should not be taken in this disease and this is the reason that turmeric is not used in this disease. But this is a false notion turmeric should be used in meal like before by reducing the quantity of spices. 
पेप्टिक अल्सर-
            पेप्टिक अल्सर के रोग में सबसे अच्छा भोजन है थोड़ी-थोड़ी देर के बाद गुनगुना सा दूध पीते रहना। ये भोजन के साथ दवा का भी काम करता है। इसके साथ में उबले आलू, पका हुआ केला, भाप मे पकाया हुआ सेब, जैली, आइस्क्रीम पुडिंग, साबूदाना, देसी शीरा आदि भी भूख लगने पर खाए जा सकते है लेकिन तेज मिर्च-मसाले वाले पदार्थ, तेल-खटाई की चीजें, अचार, ज्यादा गर्म पदार्थ और नशे वाली चीजों का सेवन बिल्कुल ना करें। चाय और कॉफी भी कम से कम ही पीनी चाहिए। अगर भोजन मे से नमक बिल्कुल बन्द कर दें तो बहुत ही लाभकारी है।
Peptic ulcer:
Drinking lukewarm milk after regular short intervals is the best meal in the disease named ulcer. Drinking milk works like medicine along with meal. In addition to boiled potatoes, well ripen banana, apple ripen in steam, jelly, ice cream, pudding, sabudana, deshi seera can be taken in hunger.  The patient should not take spices, oily and sour things, pickles, too hot foodstuffs and intoxicating things. Tea and coffee should not be taken on large scale too. If salt is not used in meal, it proves very beneficial.  

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